Projekt Muzeum Polskiej Wódki
25 listopada odbyła się oficjalna prezentacja finalnego projektu architektonicznego Muzeum Polskiej Wódki, którego otwarcie zaplanowano na 2017 rok w zrewitalizowanym Centrum Koneser na warszawskiej Pradze Północ.
Autorzy projektu zapewniają, że zastosowane rozwiązania pozwolą odwiedzającym doświadczyć i zrozumieć na czym polegają poszczególne etapy produkcji wódki, z jakich surowców jest wytwarzana (zboże, ziemniaki oraz woda), podkreślając jednocześnie istotną rolę człowieka – gorzelnika – w przebiegu tego procesu. Opowiadając o historii polskiej wódki przypomną także pierwsze receptury i pokażą jak zmieniał się wygląd etykiet oraz design butelek.
Autorem logotypu i identyfikacji wizualnej jest komentujący rzeczywistość za pomocą grafiki, artysta Andrzej Pągowski.
Muzeum Polskiej Wódki będzie przypominać Polakom i wyjaśniać zagranicznym turystom czym charakteryzuje się i wyróżnia polska wódka na tle innych. Zgodnie z ustawową definicją, która weszła w życie 13 stycznia 2013 roku, aby alkohol mógł używać oznaczenia geograficznego „Polska Wódka/Polish Vodka” musi spełniać rygorystyczne wymogi – od składników, z jakich powstał – pochodzących z polskich upraw tradycyjnych zbóż: żyto, pszenica, jęczmień, owies, pszenżyto, albo ziemniaków, po proces ich przetwarzania – całkowicie realizowany na terytorium Polski .
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.