To jedyne targi na świecie, gdzie kuchenny design występuje w tak skumulowanej, a jednocześnie zróżnicowanej formie. To jedyne miejsce na świecie, które skupia największych producentów sprzętu AGD i na tacy podaje jeszcze cieplutkie nowinki technologiczne dedykowane kuchni. EuroCucina, promowane i opiewane wydarzenie towarzyszące prestiżowym targom iSaloni, w tym roku nie stanęło jednak na wysokości zadania. Z racji nieodpartego wrażenie déjà vu, a przez wzgląd na precyzję detali, wprawne operowanie szlachetnymi materiałami i kilka zmyślnych innowacji dajemy 5 na 10, chyba sprawiedliwie.
Nolte
Poliform
Binova
Liebherr
Ciężki kaliber
Podobno nadchodzą rządy solidnych i ciężkich materiałów. Na bogato zainscenizowanych standach odwiedzonych podczas EuroCucina 2016 przewijały się masywne blaty z kamienia, litego drewna, metalu i laminatu. Przyznać trzeba, że niektóre budziły żywą fascynację, do innych doskonale pasowało ambiwalentne określenie – fajne. Stal, szkło oraz miedź jako materiały wykończeniowe, proste bryły, meble w większości bezuchwytowe, wyciągi kuchenne chowane w blacie roboczym, powrót do natury ze wspomnianymi drewnem i kamieniem na czele. Odwiedzając niezliczoną ilość stanowisk można było dostrzec pewną opozycję – purystyczne wzornictwo i wykwintny design. Dla niektórych wystawców czas zatrzymał się już kilka sezonów temu, inni z kolei zrobili milowy krok w stronę przyszłości.
ILVE
Gaggenau
La Cornue
Nature Design
Ar-tre
Nowością targów EuroCucina 2016 były większe powierzchnie robocze w porównaniu do wielkości kuchni, otwarte półki w zabudowie mebli oraz imponujące regały od podłogi po sam sufit. Wielu producentów zamiast frontów z typowych materiałów zastosowało przydymione tafle szkła – efekt naprawdę elegancki. Pięknie prezentowały się również zlewozmywaki i płyty grzewcze scalone z blatem bez widocznych łączeń. Przeczuwamy, że te rozwiązania będą hitem kolejnych sezonów. Nie mogło zabraknąć oczywiście wysp kuchennych, tym razem w rozmiarze XXL. Szczególną uwagę zwróciły te, wyglądające na wykute z jednej bryły metalu. Jedyną skazą ich błyszczących powierzchni były odciski linii papilarnych, które przy dłuższym użytkowaniu mogą doprowadzić do szewskiej pasji. Lampy – za design dostają 5+, chapeau bas dla designerów, którzy projektowanie oświetlenia zamieniają w najprawdziwszą sztukę.
Tegoroczne targi EuroCucina (znów) zdecydowanie zdominowały kolory ziemi, ale za to ożywczy zastrzyk energetycznych barw dostarczyła nowa kolekcja lodówek Smeg zaprojektowana przez duet Dolce&Gabbana.
Rosanna
Binova
Poliform
Abimis
POLARIS life
Kuchnia marzeń dr Krystyny Łuczak – Surówki dla marki RUST
Nolte
Art-tre
Rosanna
Smeg
Kuchenne innowacje
Podczas targów EuroCucina 2016 marka Gaggenau obchodziła już 333 rocznicę istnienia. Dla uczczenia tego jubileuszu, firma zaprezentowała unowocześnioną wersję kultowego piekarnika EB. Model EB 333 został wyposażony w nowy moduł sterujący z wyświetlaczem dotykowym TFT, znacznie ułatwiającym obsługę sprzętu. Dodatkowo drzwiczki wyposażono w innowacyjne rozwiązania, które umożliwiają ich delikatne otwieranie i zamykanie. Tak jak poprzednik piekarnik EB 333 będzie wykonywany niemal w całości ręcznie.
Miele pochwaliło się nową serią lodówek BlackBoardEdition, której drzwi pokryto specjalną, satynowaną powierzchnią pełniącą rolę tablicy. To doskonałe miejsce na notatkę czy spontaniczny rysunek. Lodówka nie posiada klasycznego uchwytu na froncie, natomiast została wyposażona w dwa uchwyty zintegrowane w drzwiach.
Na tegorocznych targach EuroCucina Smeg przedstawił nowe modele płyt gazowych z innowacyjnym laminarnym płomieniem, redukującym rozpraszanie się ciepła i podnoszącym efektywność urządzeń.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.